Sicilië was lang geleden zeer in trek bij de Grieken, die er tal van schitterende tempels bouwden. Stuk voor stuk gouden herinneringen aan een Grieks verleden. Een aantal van deze tempels is nog altijd te bezoeken. Tururi geeft je alvast drie tips over deze wereldberoemde vallei der tempels.
Vallei van de Tempels bij Agrigento
Bij Agrigento vind je de belangrijkste archeologische opgravingen van Sicilië: de Valle dei Templi (‘Vallei van de Tempels’ of ‘Tempelvallei van Agrigento’). Deze Agrigento tempels maakten ooit deel uit van de Griekse stad Akragas, ‘de mooiste vergankelijke stad, waarvan de inwoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen bestaat,’ aldus de schrijver Pindarus. De Valle dei Templi staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en moet je zeker eens in je leven gezien hebben.
Bijzonder is vooral de Tempio di Ercole, de Tempel van Hercules, de oudste en op één na grootste tempel in de Tempelvallei. Men zegt dat deze tempel zelfs net zo groot zou zijn geweest als het Parthenon, op de Akropolis in Athene. De tempel telde oorspronkelijk 38 zuilen, maar nu staan er nog slechts negen overeind. Bewonder ook de Tempio della Concordia en de Tempio di Giunone Lacinia, gewijd aan Juno, de godin van het huwelijk en van de zwangerschap.
Aan de westzijde van de Tempelvallei liggen de overblijfselen van de Tempio di Zeus Olimpico, gewijd aan de Griekse oppergod Zeus. De tempel was meer dan dertig meter hoog. De zuilen van deze tempel waren wel vijftien meter lang en zo breed dat er met gemak een kring van twintig mannen omheen kon staan. Hier vind je ook de Giardino della Kolymbetra, een prachtige tuin vol citroen- en olijfbomen.
Tip! Ook geïnteresseerd in de bijzondere archeologische vondsten die in en om de tempels zijn gedaan? Breng dan een bezoek aan het Museo Archeologico Regionale, bij de tempels.
Hera’s tempel in Selinunte
Selinunte ligt in het zuidwesten van Sicilië. Het was ooit een van de belangrijkste Griekse kolonies van het eiland. Dwaal rond de talloze tempels, waaronder de Tempel van Hera, die het best bewaard is gebleven en tussen 1956 en 1959 deels gereconstrueerd is. Bezoek ook La Casa del Viaggiatore, het ‘Huis van de Reiziger’, met het Museo Antiquario, met tal van archeologische vondsten. Wandel ook even door de tuin, waar in de openlucht tal van sarcofagen, vazen en amforen te zien zijn.
Tip! Ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Selinunte liggen de Cave di Cuva, de steengroeven waar men het materiaal voor de tempels in Selinunte heeft gewonnen.
Spectaculaire tempel in Segesta
Deze indrukwekkende tempel zou zijn gebouwd door uit Troje gevluchte Grieken. De eerste steen voor deze imposante tempel werd gelegd in de twaalfde eeuw voor Christus. We weten niet precies hoe lang men eraan heeft gebouwd; maar voor zover we weten is de tempel bij Segesta nooit helemaal af geweest.
Er wordt zelfs verteld dat de tempel nooit bedoeld is als heiligdom, maar slechts gebouwd is als een manier om een bondgenootschap met Athene te verstevigen. Men bouwde in hoog tempo aan de tempel om de Atheners over te halen de zijde van Segesta te kiezen in een continue strijd op het eiland. Toen Athene eenmaal had toegezegd, zou men de tempel verder hebben gelaten voor wat hij was, zonder er ooit nog naar om te kijken.
Onbegrijpelijk, want de eerste aanblik van de tempel is onvergetelijk. Je bent alles om je heen vergeten als je oog in oog staat met de 36 zuilen. Zeker ’s avonds, als de tempel schitterend is verlicht, biedt dit stukje Sicilië een bijzonder mooie, zelfs een beetje spookachtige aanblik.
Tip! Niet ver van de tempel kun je bij Segesta ook het oude Romeinse theater bezoeken, dat ooit plaats bood aan zo’n 3200 toeschouwers. Het theater werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus, toen de Romeinen het op deze plek voor het zeggen hadden. Het is het grootste deel van het jaar niet meer in gebruik als theater, maar ’s zomers klinken er nog regelmatig vrolijke klanken, tijdens de voorstellingen van het festival Segesta dat er dan wordt gehouden.
Uitstekende info en ik word steeds meer benieuwd naar dat bijzondere eiland!
Het was fantastich!