Golfo di Orosei, een reeks stranden en hoge kliffen aan de oostkust van Sardinië met ongelooflijk helder zeewater en paradijselijke witte stranden. Dit is een kust die je niet over mag slaan als je op dit veelzijdige eiland rondreist. Vanuit de vakantieplaats Cala Conone kun je de fotogenieke stranden en indrukwekkende grotten bereiken per boot. In het haventje liggen de motorbootjes in keurige rijen op de toeristen te wachten. Op de kade zijn diverse bedrijven die vanuit een strandhuisje hun bootjes graag aan je verhuren. Een georganiseerde bootexcursie is ook mogelijk.
Wij kiezen er echter voor om wandelend naar zo’n prachtige baai te gaan. Het avontuur lokt en als we lezen dat de Cala Goloritzè alleen te voet te bereiken is, gaan we deze uitdaging zonder te aarzelen aan.
Het is vroeg in de ochtend als we vanuit agriturismo Canales bij Dorgali zuidwaarts rijden richting Baunei. Het groene Oddoenedal strekt zich voor ons uit; wijnheuvels, boom- en olijfgaarden en dichte macchia. Hoog tegen de oostelijke dalflank rijden we over de fantastische uitzichten biedende SS125. Deze weg doorkruist het Parco Nazionale del golfo di Oroseo e del Gennargentu.
Van de mooie uitzichten geniet je bijvoorbeeld vanaf de Cantoniera Bidiculai. De tegenoverliggende steile wand lijkt als langs een liniaal getrokken. In de wand opent zich de Gola su Gorropu. Met haar meer dan 300m hoge rotswanden behoort ze tot de grootste bergkloven van Europa.
Op de pashoogte Genna Silana (1017m) verlaat de SS125 het Oddoenedal en vervolgt haar weg al slingerend door het verlaten gebergte naar Baunei. Als een adelaarsnest kleven de huizen van dit bergdorp tegen de zuidflank van de Supramonte. Een alleraardigst dorpje met een mooie ‘chiesa’ en een gezellige ‘trattoria’. We wippen even langs bij ‘l’ufficio informazioni’ en krijgen daar een kaartje mee waarop we kunnen zien hoe we de uitgestrekte, ruige hoogvlakte Golgo met de auto kunnen bereiken. Daar bevindt zich de bar Su Porteddu, van waar de bergwandeling start.
Zoals je op bijgaande foto kunt zien starten we met een klein klimmetje en vervolgens is het afdalen van 470 m hoogte naar de zeespiegel. Afstand 3,5 kilometer. Het is toch wel heel apart dat je met bergschoenen aan en een rugzak op, ook nog een strandtas bij je hebt, met handdoeken en zwemkleding. Natuurlijk voldoende water en eten want onderweg of bij het strand is niets te koop.
Het wandelpad is goed aangegeven. Startend met zanderige paadjes door het bos die overgaan in paden vol boomwortels en uiteindelijk alleen nog keien. We dalen langs rotsformaties en soms springend van de ene kei op de andere. Na ongeveer een uur lopen krijgen we de gigantische rotspunt in het zicht die zo karakteristiek is voor het strand van de Cala Goloritzè; de 75 meter hoge rots Punta Salinas. Tussen de vegetatie door hebben we ook de zee nu in het zicht. Het zal niet ver meer zijn.
Hoe dichter we de baai naderen, hoe nieuwsgieriger we worden naar het uitzicht. De informatieboekjes vertellen immers dat dit het mooiste strand is van de Golfo di Orosei. Als we uiteindelijk het einde van het pad naderen staan we bovenaan een steile trap die in de rotsen is gemaakt, speciaal om af te kunnen dalen naar dit paradijselijke stukje op aarde.
Brede takken zijn gebruikt om langs de trap een hekje te maken waar je je aan vast kan houden bij de laatste afdaling. En dat is maar goed ook want eigenlijk wil je niet opletten waar je loopt maar alleen maar kijken naar al die blauwe tinten van het water, de helderheid en de witte kiezels en het zand.
Op zee liggen op 200 meter uit de kust diverse bootjes. Deze mogen echter niet doorvaren en aanleggen bij de Cala Goloritzè om vervuiling van dit ‘Monumento Nazionale Italiano’ (sinds 1995) tegen te gaan en een toestroom van toeristen te beperken. Een enkele boottoerist laat zich hierdoor niet afschrikken, gaat voor anker en zwemt de laatste meters.
Op het strand aangekomen klauteren we nog over een aantal rotsen om een plekje te zoeken voor onze handdoeken. Het heldere water lokt, de zwemkleding gaat aan en even later dobberen we in zee en kijken vanaf het water op de hoge rotsnaald en een natuurlijke boog.
Na een paar uurtjes genieten van dit overweldigende stukje natuur moeten we toch echt aan de terugreis beginnen. En dat is wel even anders dan de heenreis. Nu moet die 470 meter hoogteverschil andersom gedaan worden! Een flinke klim en met ruim 30 graden is dat best afzien.
Desondanks bereiken we in minder dan 2 uur weer de parkeerplaats en weten we dat deze inspanning het dubbel en dwars waard was. We zouden het zo nog een keer doen!
Wandelen op Sardinië: Meer informatie
Als het u leuk lijkt om te gaan rondreizen op Sardinië kunt u bij ons geheel vrijblijvend contact met Tururi opnemen voor meer informatie of een offerte. Wij denken graag met u mee over een passende invulling van uw rondreis! U kunt ons bellen op telefoonnummer +31.20.7723007 of +31.624.551428. U kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Wij bieden onze rondreizen al meer dan 10 jaar aan op Sicilië en Sardinië. Onze klanten spreken voor ons. Hier ziet u de ervaringen van onze reizigers.