Tijdens je rondreis over Sicilië moet je zeker ook proeven van cibo di strada, street food. Onze favoriet: arancini, gefrituurde ballen van risotto. Ze danken hun naam aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn de arancini gevuld met een vleessaus, soms alleen met mozzarella, soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten.
Maar er is meer lekkers. Zo smul je in Palermo ook van crocchette, aardappelkroketjes, en panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes. Wij eten ze zo, uit de hand, maar veel Sicilianen eten deze koekjes op een wit broodje. Dat geldt ook voor milza, milt, een heuse traktatie voor sommigen, een culinaire drempel voor anderen.
Dat geldt eveneens voor alle specialiteiten in de wijk Vucciria. Soms wordt er gewoon op de grond een vuurtje gestookt, waarop allerlei ondefinieerbare stukken vlees en vis worden geroosterd. Beroemd zijn de stigghiole: darmen van lam, geit of varken, op smaak gebracht met uien en peterselie. Elk kraampje en elke (geïmproviseerde) barbecue heeft zijn eigen specialiteit: babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte ingewanden van kalfjes), polpi bolliti (gekookte inktvis), cozze crude (rauwe mosselen)…
Recept: zelf arancini maken
Voor 6 tot 8 personen heb je nodig: 80 gram boter; 1 ui, fijngesneden; 150 gram ham, fijngehakt; 100 gram gehakt; zout en peper; 175 ml witte wijn; een restant van 500 gram risotto; 5 eetlepels bloem; 1 ei, losgeklopt; 4 eetlepels paneermeel en zonnebloemolie, om te frituren
Smelt de boter in een grote koekenpan en fruit de ui tot hij zacht is. Voeg de ham en het gehakt toe. Bestrooi alles met zout en peper en giet de wijn erbij. Warm dit op hoog vuur tot de wijn is ingekookt en voeg eventueel een beetje bloem toe om het te binden.
Vorm met twee lepels balletjes van het restje risotto. Maak een opening in het midden, doe daar een eetlepel vleessaus in en druk het balletje weer dicht, zodat de vulling in het midden zit. Doe de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel in drie diepe borden. Verhit de olie in een grote braadpan. Doop elk risottoballetje eerst in de bloem, dan in het ei en vervolgens in het paneermeel en frituur ze in porties goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze als ze nog lekker warm zijn.