Onze eerste kennismaking met Tururi Tours is in het voorjaar van 2015 als we besluiten een vakantie te willen maken naar Sicilië. Na een bezoek aan de website zijn we meteen enthousiast door de reizen en accommodaties die aangeboden worden. Onze keuze valt op de reis ‘Verrassend Sicilië’. Na persoonlijk contact met Marian die onze wensen weet om te zetten in een prachtig reisvoorstel, is onze vakantie snel geboekt en tellen we de dagen af totdat we Sicilië mogen ontdekken.
Bekijk hier een video samenvatting van deze reis!
Palermo
De reis ‘Verrassend Sicilië’ neemt ons mee naar het westelijk deel van dit eiland. Een nog wat minder ontdekt deel in tegenstelling tot de oostkant. We vliegen vanuit Eindhoven met Ryanair op Trapani. Onze eerste nachten verblijven we in de fijne B&B Sant’Agostino in het historisch centrum van Palermo waar we geen gebruik hoeven te maken van een huurauto. Met een bus, waarvoor we al in Nederland een ticket konden kopen, rijden we van het vliegveld naar de hoofdstad van Sicilië.
Palermo ontdekken we met een ‘Streat Palermo Tour’. Een ‘street food tour’ waarbij je met een gids wandelt door de historische wijken en markten van het stadscentrum. Tijdens de route zijn er diverse stops waar je de beste en meest authentieke ‘street food’ specialiteiten mag proeven. Met een ‘passaporto del mangione’ ontdekken we behalve deze specialiteiten ook de mooie plekjes van Palermo. Zoals de cathedraal Maria Santissima Assunta, de Capomarkt, fonteinsculpturen aan de Piazza Pretoria en het Palazzo dei Normanni.
Cefalù
De volgende dag brengt de trein ons naar de, oostelijk van Palermo gelegen, plaats Cefalù. Een levendig stadje met de zee en het zandstrand binnen bereik, een indrukwekkende domkerk uit de Normandische tijd en voetgangersvriendelijke straatjes in het oude centrum.
Al bewoond sinds voorhistorische tijden, beleeft Cefalù zijn bloeitijd onder de Normandiërs. De hoofdstraat is de voor auto’s verboden ‘Corso Ruggero’, die het stadje in tweeën deelt: aan de ene kant strekt zich bergop de middeleeuwse wijk met zijn trapstraatjes en steegjes uit, aan de andere lopen rechte, door paleizen en kerken geflankeerde straatjes naar de zee.
Het is genieten in de straatjes van Cefalù vanwege de gezellige sfeer in het historisch centrum met smalle straatjes, bedekt met middeleeuwse straatkeitjes, veel kerkjes, een oud badhuis en winkeltjes met snuisterijen. Cefalù behoort dan ook tot de ‘borghi più belli d’Italia’. Vanuit de smalle straatjes kijk je regelmatig op de prachtig blauwe zee en vanuit het centrum loop je dan ook zo naar de witte zandstranden.
Lees meer over Cefalù in het blog ‘Genieten van Cefalù’.
Griekse tempels
Vanaf onze 3e dag van deze verrassende rondreis Sicilië hebben we een huurauto tot onze beschikking. De route gaat naar het zuiden van het eiland door een prachtig landschap naar de regio rondom Agrigento. Voordat we naar onze fantastische tweede accommodatie gaan, agriturismo Feudo Muxarello, bezoeken we het Griekse ‘Valle dei Templi’, sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sicilië. Zeer indrukwekkend zijn de wonderbaarlijke goed behouden Concordiatempel en de kolossale Tempel van de Olympische Zeus.
Scala dei Turchi
Vanaf Agrigento volgen we een stukje langs de kustlijn naar de witte krijtrotsen van ‘Scala dei Turchi’ (Trap van de Turken) bij Capo Rossello. Volgens een legende zouden over de door wind en water gevormde ‘trap’ de Turken, lees Saracenen, aan land gekomen zijn. Voorbij de trap heeft de zee in het gekloofde rotslandschap kleine baaien laten ontstaan, die langzaam in zee aflopen. Het is een indrukwekkend stukje kust.
We logeren twee nachten in de glooiende en groene heuvels een paar kilometer landinwaarts vanaf de kustplaats Agrigento. Lees onze belevenissen in dit pure, authentieke stukje van Sicilië in het blog ‘Ontdek Sant’Angelo Muxaro’.
We trekken naar het meest westelijke deel van dit eiland en strijken bij onze derde en laatste accommodatie neer, aan de kust bij de plaats Trapani. Bij Baglio Fontanasalsa, een middeleeuws landgoed worden we hartelijk ontvangen met een glaasje wijn en hartige hapjes. De binnenplaats (baglio) ademt een sfeer van vroegere tijden en we voelen ons hier meteen op ons gemak. Elegante kamer met uitzicht op de tuin met sinaasappelbomen.
Erice
Deze streek in de regio Trapani biedt ook diverse bezienswaardigheden. Als eerste staat het bergdorp Erice (751 m) op ons lijstje. Het ligt op de bergtop Monte San Giuliano, beschermd door stadsmuren en vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op Trapani en de zee met de Egadische eilanden. Een weg vol bochten klimt omhoog tot aan de stadspoorten van Erice. Het is een van de meest sfeervolle dorpjes in het westen van Sicilië, met smalle, middeleeuwse straatjes, tal van kerken en kerkjes, kloosters, een kasteel en bijzondere doorkijkjes.
Je kunt Erice bereiken met de auto of de bus, maar wie het stadje op een originele manier wil bezoeken, neemt de kabelbaan. De ‘eitjes’ (cabines) waar steeds acht mensen in kunnen, brengen je in 10 minuten naar 750 meter hoogte. Het vertrekstation van de kabelbaan (Stazione di Valle) bevindt zich aan de SP 31 richting Erice, op de kruising met de Via Capua.
Egadisch eiland Favignana
De volgende dag maken we een trip met de draagvleugelboot vanuit de haven van Trapani naar één van de Egadische eilanden, namelijk naar Favignana. Het ligt slechts op een half uur varen maar zodra je op de wal stapt, weet je dat je in een ander wereldje bent. Een drukte van belang, vissers die in gekleurde bootjes terugkeren met hun vangst, verkopen hun vis in provisorisch gemaakte kraampjes en boeten vervolgens hun netten. Toeristen dwalen overal tussendoor en ook wij genieten van de bedrijvigheid in de haven.
Favignana leent zich uitstekend om per fiets ontdekt te worden. Vlakbij de haven zijn enkele fietsverhuurbedrijfjes en al gauw trappen we de pendalen rond over rustige wegen en schelpenpaadjes langs de zee. Kleine gehuchtjes, stranden en mooie baaien wisselen elkaar af tot we uiteindelijk stuiten op Cala Rossa, een intens blauwe baai. Een prachtige plek om je handdoek uit te spreiden en stilletjes te genieten.
Scopello en Zingaro
Ook op onze laatste dag blijkt ‘Verrassend Sicilië’ inderdaad weer een verrassing te zijn!
We worden getroffen door de schoonheid van het Riserva Naturale dello Zingaro. Van San Vito lo Capo tot aan Scopello strijkt dit natuurgebied zich uit. Het is het eerste beschermde natuurreservaat van Sicilië.
We rijden naar Scopello, een piepklein dorpje maar met een dorpsplein en een bar/pasticceria! We laten ons verwennen met een cappuccino en een typisch Siciliaanse lekkernij: de cannoli, om vervolgens ‘a piedi’ de ‘faraglioni’ te bekijken.
Vanaf Scopello laten we ons leiden naar de ingang van het natuurreservaat Zingaro. Bij de parkeerplaats starten drie wandelingen tussen de hemel en de zee. We kiezen het Sentiero Principale, het hoofdpad, wat licht stijgend en dalend direct boven langs de kustlijn loopt. Het biedt over een lengte van zo’n zeven kilometer betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten, zeldzame vogels en fijne strandjes.
Kies niet het eerste de beste strandje om pootje te baden, maar wandel een stuk verder dan is het veel rustiger. Maar zeker nu in het voorjaar valt het met het aantal mensen heel erg mee.
We sluiten deze fijne vakantie op ‘verrassend Sicilië’ af in Castellammare del Golfo voor een heerlijk etentje aan het rustieke haventje. Als we de andere dag vanaf Trapani terugvliegen naar Nederland zijn we minimaal duizend indrukken rijker!