Wijn uit het westen van Sicilie

De zoete dessertwijn uit Marsala en de Passito di Pantelleria zijn beide welbekende succesnummers op de wijnlijst van het westen van Sicilië. Maar er is nog veel meer lekkers te vinden aan deze kant van het bekende Italiaanse eiland…

Sicilië

Sambuca di Sicilia

Neem bijvoorbeeld Sambuca di Sicilia, die – anders dan je wellicht zou denken – niets te maken heeft met de Italiaanse anijslikeur met de koffieboon erin. Sambuca slaat in dit geval op het dorpje waar de wijn vandaan komt, ongeveer vijfenveertig minuten van de hoofdstad Palermo af. Het wordt volledig omringd door Siciliaanse wijnboerderijen, wijngaarden en velden vol amandel- en olijfbomen. De Siciliaanse wijn die ze hier maken is zo goed dat hij trots het DOC-keurmerk mag dragen.

Sambuca di Sicilia

Een leuk weetje: de wijngaarden van Sambuca di Sicilia liggen aan het Lago Arancio. Dit is een kunstmatig meer dat onder water het oude Fortino di Mazzallakkar, een voormalige Arabische nederzetting, verhult. Het meer is sinds het jaar 2000 een beschermd natuurgebied waar je naast vele bijzondere vogelsoorten ook salamanders, schildpadden en ringslangen kunt tegen komen.

De lekkerste wijn van familie Planeta

De familie Planeta heeft een groot deel van de wijngaarden rond Sambuca in handen en maakt hier, bij Cantina Ulmo, de lekkerste wijnen van zowel inheemse als klassieke druivensoorten. Maar Planeta maakt meer lekkere wijnen, ook op andere plekken op Sicilië. La Segreta Rosso is de absolute koploper in hun aanbod. Ieder jaar gooit deze Siciliaanse rode wijn dan ook weer hoge ogen bij de internationale wijnproeverijen. De unieke blend van nero d’avola, merlot en syrah, en een magic touch van de wijnmaker, maken deze wijn tot een ware smaaksensatie. De Siciliaanse witte variant, La Segreta Bianco, mag er ook absoluut zijn vanwege zijn bleekgoude kleur, met een lichte, groenachtige tint en een levendig aromatisch boeket, met hints van lychee, ananas en munt.

Planeta

Wijn proeven

Dorst gekregen? Zelf proeven bij de familie Planeta kan. Ze geven je tevens een rondleiding over het landgoed en door de wijnkelders. Je kunt ook gewoon direct voor de wijnproeverij gaan en je laten overtuigen met hun heerlijke wijnen. Salute dalla Sicilia!

Wijn reis met Tururi

Ook kun je met Tururi een wijn reis doen. Geniet van een glas wijn op unieke locaties zoals: een 16e eeuwse graanopslag ooit gebruikt door de plaatselijke Siciliaanse adel; een schitterend gerestaureerd in een17e eeuws klooster, ooit gekozen als locatie door de monniken van de order van de Heilige Anna, nu een treffende combinatie van de Siciliaanse architectuur, het traditionele leven en de hedendaagse kunst. En op het familie landgoed Planeta, één van de grootste wijn en olijfolie producenten sinds generaties op Sicilië.

Copyright© Blog van Ciaotutti.nl

Comments

  1. Duker

    Wij hebben een reis geboekt naar sicilie en zouden het super leuk vinden om naar een wijngaard te gaan. Zijn er kosten aan verbonden en is er een indicatie van hoeveel dit zo ongeveer zal zijn?

    Reply

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest