Vulkaan Stromboli beklimmen, Sicilië

Met de wind in de zeilen stevenen we af op Stromboli, een vulkaan en één van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië. Tijdens onze Stromboli excursie gaan we voor anker bij het gelijknamige dorp, onder aan de vulkaan. We liggen zij aan zij met enkele andere zeilschepen en genieten van het zicht op het vulkanische eiland maar ook van een kleine versie in de zee, Strombolicchio.

Strombolicchio is een oude vulkaan waarvan alleen de kern nog zichtbaar is. Het gesteente erom heen is afgebrokkeld en in de zee verdwenen. Strombolicchio is hierdoor een vulkaan zonder de bekende piramidevorm.

De beklimming van de vulkaan Stromboli

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen. In 2014 is er een grote uitbarsting geweest waarbij lava tot aan de zee reikte. Sinds die tijd was Stromboli zeer rustig en liet niet meer van zich horen tot het voorjaar van 2017. De explosies, zonder lava, keerden terug, tot vreugde van de gidsen en het toerisme op Stromboli.

De beklimming van de vulkaan Stromboli

Stromboli beklimmen

Het is een warme zomeravond in juli als we ons om zes uur melden bij de gids die ons in 2,5 uur de vulkaan op zal leiden. Bergschoenen zijn noodzakelijk, tevens voldoende water en proviand voor onderweg. Met helm en hoofdlampje aan onze rugzakken zetten we onze eerste stappen bergopwaarts. Het hoogteverschil vanaf het dorpsplein tot aan de kraters is bijna 900 meter maar haalbaar voor zowel jong als oud.

Samen met diverse andere nationaliteiten wandelen we gestaag in een rustig tempo omhoog. Een paar jonge knulletjes van Zwitserse afkomst, gewend aan het lopen in de bergen, gaan dartelend omhoog en lijken geen cent moeite te hebben met deze vulkaan. Zigzaggend gaat het pad omhoog en hebben we steeds een prachtig uitzicht op het dorp, de haven en Strombolicchio onder ons.

De beklimming van de vulkaan Stromboli

Na enige tijd is er een rustpauze waarbij we het nodige vocht, wat we verloren zijn, weer aan kunnen vullen. Enkele enthousiastelingen binnen de groep lijken echter voor zonsondergang boven te willen zijn en nemen het voortouw om verder te lopen. Terecht merkt onze gids op: “my group is going without me, i think i’m going to the square and take a beer”. De woorden “follow the leader” uit de mond van mijn echtgenoot, doet hen beseffen dat we niet voor niets een gids bij ons hebben.

De beklimming van de vulkaan Stromboli

Stromboli uitbarstingen en explosies

Het stenige pad is inmiddels een zanderig pad geworden met hoge rietstengels aan beide kanten. Het zand is zwart, wat betekent dat we te maken hebben met as uit de vulkaan. Al gauw laten we de boom- en struikgroei achter ons en volgt het pad zich verder omhoog over vulkaanstenen en as. Terwijl we klimmen horen we het geluid van een explosie, Stromboli verwelkomt ons! We bevinden ons aan de noordoost-kant van de vulkaan, de veilige kant om deze tocht te maken. We zullen uiteindelijk hoger uitkomen dan de kraters die zich onder de top bevinden.

Op de zwarte keien van de vulkaan hebben we nog een rustmoment waarbij we gretig happen in onze meegenomen pizzapunt. Inmiddels is de zon ondergegaan en zien we prachtige kleuren verschijnen aan de horizon. Er is nog voldoende licht om het laatste stukje van de beklimming te volbrengen. In spanning kijken we omhoog naar de top; het kan nu niet ver meer zijn.

De beklimming van de vulkaan Stromboli

De beklimming van de vulkaan Stromboli

De beklimming van de vulkaan Stromboli

Stromboli lavabommen

Vlak onder het hoogste punt van Stromboli hebben we een eerste uitzicht op de buitenste krater. De gids vertelt ons dat we hier een half uur blijven. We zijn nog maar net bij dit punt als er een uitbarsting plaats vindt. Een heftige explosie, een vuurbal gevolgd door as en gloeiende lavabommen die enkele honderden meters de lucht in worden geslingerd. Het maakt een overweldigende indruk; een werkende vulkaan met eigen ogen te kunnen zien op een relatief korte maar veilige afstand. Iedereen staat vervolgens paraat met zijn camera om dit moois vast te leggen. Want ja, Stromboli doet ons om de 5 a 10 minuten verrassen!

Het laatste stukje naar de top duurt maar een kwartier. Met helm en hoofdlampje op volgen we elkaar in een rij omhoog. Het is echt donker nu en voorzichtigheid is noodzakelijk. Uiteindelijk zien we de kraters liggen in de diepte, continu vuur spuwend en om de paar minuten is er wel één die explodeert. Ook hier krijgen we een half uur de tijd om van dit schouwspel te kunnen genieten.

De beklimming van de vulkaan Stromboli

De beklimming van de vulkaan Stromboli

De beklimming van de vulkaan Stromboli

Inmiddels is het tien uur geworden en overhandigt de gids ons mondkapjes voordat we aan de terugweg beginnen. Het pad van de afdaling gaat door het as van de vulkaan, waar we flink in weg zakken. De mondkapjes zijn noodzakelijk voor het opstuivende as dat we door het lopen zelf veroorzaken. Als in een grote zandbak stappen we in vijf kwartier terug naar het startpunt, het plein van het dorp Stromboli. Met schoenen vol as maar een prachtige ervaring rijker!

Beleef deze beklimming ook middels onze korte video.

Praktische informatie Excursies Stromboli

Wil je ook graag de vulkaan beklimmen en Stromboli’s explosies van dichtbij bekijken? Dat kan met een van de ervaren gidsen van Magmatrek (Via Vittorio Emanuele, Stromboli). In kleine groepjes (van maximaal twintig personen) nemen zij je mee naar de top van de vulkaan.

De excursies vinden plaats van 15 maart tot en met 31 oktober. Afhankelijk van het seizoen vertrek je tussen 15.00 en 18.00 uur. De excursie kost € 28,- per persoon, plus de toegangsbelasting die de gemeente Lipari voor een bezoek aan de vulkaan heft.

Het is aan te raden deze excursie een paar dagen van tevoren te reserveren. Dat kan ter plekke maar ook via deze link. Reist u via Tururi dan kunnen wij voor u de excursie ook erbij boeken. Neem contact met ons op voor de beste reisopties.

Magmatrek zorgt voor een helm, zelf moet je in elk geval goede wandel/bergschoenen en een hoofdlampje of zaklamp meenemen, plus iets te eten, voldoende water (reken in de zomer op anderhalve liter per persoon), een extra T-shirt en een vest of jas. Veel benodigdheden (van schoenen en sokken tot wandelstokken en hoofdlampjes) zijn ook te huur bij Totem Trekking (Piazza San Vincenzo, Stromboli).

Onze Reizen

Fly drive Sicilië

Sicilie Groepsreisen

Zeilvakantie Sicilië

Fietsvakantie Sicilië

Comments

  1. Bregje Schipper

    Wat een jaloersmakend verhaal. Ik koos er voor om de Stromboli te zien vuurspugen vanaf een bootexcursie, waarbij ik uiteindelijk niets heb mogen zien van enige vulkanische activiteit omdat de top van Stromboli in de wolken lag. Hadden wij ook maar geklommen…..

    Reply

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest