Ontdek Sant’Angelo Muxaro

Platani-vallei

We zijn nog maar net bekomen van de prachtige Griekse tempels in Agrigento (Valle dei Templi), als we letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van onze rondreis bereiken.

Een paar kilometer vanaf de kust, als de provinciale weg van Agrigento landinwaarts gaat, worden we geconfronteerd met bergen, heuvels en bochtige wegen en dan zomaar op een eenzame heuvel in het centrum van de Platani vallei ligt het authentieke dorp Sant’Angelo Muxaro.

We rijden het weggetje omhoog en belanden op de ‘piazza’ waar op het einde van de middag de dorpsbewoners samen komen. Bij de bar zien we ‘la bella vita’ aan ons voorbijtrekken. Hier in het binnenland van Sicilië wacht het lieflijke dorp om ontdekt te worden.

La piazza

 

Wie daar alles van af weet is PierFilippo Spoto, het kloppend hart van het lokale toeristenbureau Val di Kam. Deze organisatie onderscheidt zich omdat het zich als eerste heeft toegelegd op het gebied van relational tourism op Sicilië. PierFilippo heeft de plaatselijke bevolking als partner in de benadering van toeristen betrokken. Lege kamers in Sant’Angelo Muxarello zijn omgebouwd tot B&B’s, op het marktplein is een ontmoetingsplaats gecreëerd voor bevolking en toeristen. Tevens is een serie activiteiten mogelijk voor kleine aantallen bezoekers.

We ontmoeten PierFilippo onderaan de heuvel bij het dorp als hij ons de weg wijst naar onze B&B Feudo Muxarello. We vragen hem meteen of hij de andere dag tijd voor ons heeft om zijn dorp aan ons te laten zien. En zo gebeurt het dat we de volgende ochtend samen met hem op pad gaan.

Allereerst gaan we naar de plaatselijke bakker die nog met een houtoven bakt. We kijken onze ogen uit in deze bakkerij en worden verwend met smakelijk ‘pane cunzato’, boerenbrood met olijfolie en kruiden. En niet te vergeten speciale koekjes uit Sant’Angelo Muxaro.

 

P1050969

P1050971

 

PierFilippo is ‘kind aan huis’ bij zijn medebewoners in dit dorp, ook als we even later bij de kaasmakerij binnen stappen waar we vers gemaakte ricotta mogen proeven en PierFilippo ons vertelt hoe deze hier op authentieke manier wordt gemaakt.

 

P1050973

P1050972

 

Het leuke van deze bezoeken aan de lokale bevolking is het gevoel even in het leven binnen te stappen van de Siciliaan. Even kennismaken met het leven en de gastvrijheid hier in het binnenland van Sicilië.

Pierfilippo leidt ons verder door zijn dorp en neemt ons mee op een wandeling door de natuur, rondom de heuvel van Sant’Angelo Muxaro, dat een rijke archeologische omgeving blijkt te zijn.

 

P1050987

 

In de kristallijne gipswanden van Sant’Angelo heuvels zijn vele graven gevonden. De meesten van hen zijn rond van vorm, een pseudo-kegelvormige koepel, genaamd Tholos en herinneren aan de prinselijke graven van het Myceense Griekenland.  Er zijn een groot aantal dode lichamen ontdekt; in één werden maar liefst 35 schedels gevonden. Het meest monumentale graf  is de “Grotta del Principe”, gevormd door twee grote ronde onderling verbonden kamers.

 

necropoli3

Grotta_Ciauli_

Image00007

 

Pierfilippo laat ons een enkele grot van binnen zien en in zeer goed Engels probeert hij ons zoveel mogelijk te vertellen van de waardevolle geschiedenis. En terwijl we daar wandelen langs unieke openingen in de krijtachtige rotsen wijst hij ons op de weelderige vegetatie van dit gebied. Juist nu in de lente als de natuur weer in bloei komt en de prachtige kleuren op je netvlies binnendringen.

 

P1050979

 

We worden niet alleen gewezen op de wilde bloemen maar Pierfilippo laat ons ook kennismaken met de kruiden die wij normaliter alleen in de keuken vinden, maar die je hier op de hellingen ziet groeien en waarvan je de heerlijke geuren kunt opsnuiven….oregano, tijm, basilicum!

 

P1050994

P1050985

P1050999

P1060009

 

De wandeling eindigt met een korte klim weer terug bij het dorp waar we op het dorpsplein bij het terrasje van de bar deze bijzondere ochtend afsluiten.

Sant’Angelo Muxaro is een onderdeel van de rondreis West- Sicilië. In dit deel van het eiland is nog veel meer moois te ontdekken. Behalve historische bezienswaardigheden zoals de Griekse tempels van Agrigento, kun je genieten van de prachtige kust van de ‘Scala dei Turchi’ of een cultureel bezoek brengen bij Farm Cultural Park in Favara.

Farm Cultural Park is een herontwikkelingsproject in een dorp dat leed aan de sociaal-economische neergang. We zien dat vaak in vergelijkbare steden rond Sicilië en andere gebieden van Italië, waar de jeugd is verhuisd naar grotere steden die meer mogelijkheden bieden. Het project, dat in juni 2010 is opgericht, is het idee van een lokale notaris, Andrea Bartoli en zijn vrouw, advocaat Florinda Saieva. Zij hebben besloten om hun privé vermogen te besteden aan hun dorp Favara, een dorp in de provincie Agrigento. Dit vervallen dorp hebben zij weten te veranderen in een levend laboratorium van moderne kunst en design. Op deze manier is het een fijne plek geworden om te wonen met culturele activiteiten die veel nieuwsgierige mensen trekt naar dit eens verlaten dorp.

Farm Cultural Park behoort inmiddels, in heel korte tijd, in de wereld top 10 van culturele centra die een invloed hebben in de wereld van moderne kunst.

Hieronder een foto van vóór de verandering en een foto ná de transformatie naar Farm Cultural Park.

favara

farm-1_polimi

 

Onze Reizen

Fly drive Sicilië

Sicilie Groepsreisen

Zeilvakantie Sicilië

Fietsvakantie Sicilië

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest