Naar de markt in Palermo

Een bezoek aan een van de kleurrijke markten in Palermo is een ware belevenis. Onder de luifels klopt het ware hart van Palermo en maak je nog meer dan elders kennis met de dynamiek die de stad kenmerkt. We tippen in dit artikel drie markten, met elk hun eigen sfeer: Il Capo, Vucciria en Ballarò.

Il Capo

De markt in de wijk Il Capo vindt plaats in de straten Via Carini, Via Beati Paoli, Via Sant’Agostino en Via Cappuccinelle. Wandel tussen de Palermitanen die hun inkopen komen doen en zie waar ze hun tassen mee vullen: van enorme stukken zwaardvis tot een paar sardientjes, van een zak bloedsinaasappels tot een portie garnalen, van ingelegde kappertjes van Pantelleria tot verse oregano. Tussendoor wordt er een broodje milza, milt, of ander street food verorberd.

Na een lange straat met aan weerszijden kleurrijke kraampjes met ontelbaar veel vis, groente en andere etenswaren – en vooral veel theater van zowel de marktlui als hun klanten – ben je wel even toe aan een pauze. Aan het einde van de Via Beati Paoli, op het gelijknamige pleintje, strijk je neer bij de Chioschetto Beati Paoli, een vrolijk versierde kiosk waar ze verse fruitsappen, amandelmelk en andere verfrissende drankjes verkopen. Er is ook een klein terrasje waar je even uit kunt blazen.

Vucciria

De Vucciria is al meer dan 700 jaar lang de beroemdste markt van de stad. Meer nog, de Vucciria was een mythe. Het lawaai is vaak oorverdovend, met door elkaar schreeuwende marktlui die de meest gekke slogans bedenken om hun waren aan te prijzen, krijsende meeuwen die ook graag een stukje vis lusten en luid pratende buurtbewoners die op de markt de laatste nieuwtjes uitwisselen.

De naam van de markt is afgeleid van het Franse woord boucherie, een slagerij, aangezien in de winkeltjes achter de kraampjes veel slagerijen gevestigd zijn. Volgens anderen is de naam echter een afgeleide van het Palermitaanse woord voor confusione, verwarring – vuccirìa. Welke versie ook waar is, vlees en verwarring vind je er nog steeds.

Ballarò

Ook de Ballarò-markt in Palermo is beroemd. Naast kramen met vis, vlees, groente en fruit tal van stalletjes met cibo di strada, street food. Zo kun je al etend je boodschappen doen…

Luister naar het geschreeuw van de marktlui, en laat je verleiden door de geuren en kleuren die bij elke kraam weer anders zijn. De naam van de markt is een afgeleide van het woord Bahlara, een dorpje in de buurt van Monreale, waar veel van de Arabische marktlieden vandaan komen.

Tijdens een bezoek aan een van de markten in Palermo moet je zeker ook proeven van onder meer arancini, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn deze arancini gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten.

Maar er is meer lekkers. Zo smul je van panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes, zo uit de hand of op een wit broodje. Dat geldt ook voor milza, milt, babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte ingewanden van kalfjes), polpi bolliti (gekookte inktvis) en cozze crude (rauwe mosselen).

Erice (1)

Erice (2)

markt-Palermo (2)

markt-Il-Capo-Palermo-2

markt-Palermo (1)

makrt-Palermo-mosselen

Il-Capo-markt-Palermo

Ballaro-markt

markt-Il-Capo-Palermo

markt-Palermo-Ballaro (2)

markt-Palermo

markt-Palermo-Ballaro (1)

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest