Genieten van Cefalù

Genieten-van-Cefalù

Cefalù in Sicilië is een niet te missen plaats aan de noordkust van Sicilië. Er is genoeg te doen in Cefalu en het kent veel mooie bezienswaardigheden. Het is een levendig stadje met zee en zandstrand binnen bereik. Als belangrijke culturele bezienswaardigheid heeft het een indrukwekkende domkerk uit de Normandische tijd. En in het oude centrum van Cefalu zijn er voetgangersvriendelijke straatjes.

Op 5 km hier vandaan bevindt zich de accommodatie Baglio Palamara maar natuurlijk is Cefalù ook te bezichtigen tijdens de rondreis Sicilië die wij aanbieden. Vanuit Palermo is het eenvoudig met de trein of (huur)auto te bereiken.

Cefalu bezienswaardigheden

Als we vanaf het treinstation richting ‘centro storico’ lopen zien we al snel de baai van Cefalù, waar de middeleeuwse huisjes aan elkaar geplakt, langs het strand staan.  Het is nog voorjaar en slechts enkele mensen bevinden zich op het strand waar ook de vissersbootjes baden in de zon.

 

Cefalù

Al bewoond sinds voorhistorische tijden, beleeft Cefalù zijn bloeitijd onder de Normandiërs. De hoofdstraat is de voor auto’s verboden ‘Corso Ruggero’, die het stadje in tweeën deelt: aan de ene kant strekt zich bergop de middeleeuwse wijk met zijn trapstraatjes en steegjes uit, aan de andere lopen rechte, door paleizen en kerken geflankeerde straatjes naar de zee.

 

Wat te doen in Cefalu

Het is genieten in de straatjes van Cefalù vanwege de gezellige sfeer in het historisch centrum met smalle straatjes, bedekt met middeleeuwse straatkeitjes, veel kerkjes, een oud badhuis en winkeltjes met snuisterijen. Cefalù behoort dan ook tot de ‘borghi più belli d’Italia’. Vanuit de smalle straatjes kijk je regelmatig op de prachtig blauwe zee en vanuit het centrum loop je dan ook zo naar de witte zandstranden.

 

Cefalù

 

Cefalù

 

Wij lopen naar het centrum van Cefalu. Dit is de piazza Duomo, het hart van Cefalu. De piazaa Duomo is met palmen beplant en door terrassen en restaurants omringd. Aan het plein verrijst de imposante kathedraal die de Normandische vorst Rogier II vanaf 1131, kort nadat hij gekroond was, voor het nieuwe bisdom Cefalù liet bouwen. De machtige kerk met haar twee massieve torens is een mooi voorbeeld van Normandische architectuur.

 

Cefalù

 

Cefalù dankt zijn naam aan het Griekse kefalé of cephas, dat letterlijk ‘hoofd’ of ‘hoed’ betekent, een verwijzing naar de bijzonder gevormde rots boven het stadje.

 

Cefalù

 

Cefalù

Deze ‘Rocca’ besluiten we te beklimmen voor een schitterend uitzicht over Cefalù en de omgeving. Op de Piazza Garibaldi nemen we de ‘Salita Saraceno’, een deels uit trappen bestaand pad omhoog tegen de burchtheuvel. Het is een pittige klim maar het is meer dan de moeite waard want na elke bocht wordt het zicht op het plaatsje en de kustlijn mooier. Overblijfselen van de Normandische burcht herinneren ons aan vroegere tijden. Onder de spaarzame restanten van vroegere bewoning vinden we ook de uit enorme rotsblokken opgebouwde Griekse tempel van Diana.

Kantelen opgebouwd uit stenen uit de rots zorgen voor een natuurlijke ‘vangrail’ langs het pad.

 

Cefalù

 

 

Cefalù
Cefalù

 

 

Cefalù

 

Na een schitterende wandeling dalen we via de trappen weer af naar piazza Garibaldi en drinken we een Aperol Spritz op de piazza Duomo, waar het inmiddels gezellig druk is op diverse terrasjes. Maar de dag is nog niet voorbij en het strand Lungomare nodigt ons uit om pootje te baden. Eerst nog even vanaf het havenhoofd een heerlijke blik op de kleurrijke huisjes die uit de zee omhoog lijken te komen.

En als we daar stilletjes genieten van de lentezon die langzaam ondergaat, krijgen we een (Nederlands) bruidspaar in het oog. Ze maken een bruidsreportage op één van de mooiste plekjes van Sicilië. De familie is erbij en bij navraag blijkt dat zij hier al een week lang genieten met elkaar en dat vandaag de bruiloft is.

Vanaf een bankje bij het strand genieten we stiekem mee met dit prille geluk!

Ook trouwen op Sicilië?  Het is één van de specialiteiten van Tururi Tours. We helpen u graag!

 

Cefalù

Cefalù

Cefalù

Onze Reizen

Fly drive Sicilië

Sicilie Groepsreisen

Zeilvakantie Sicilië

Fietsvakantie Sicilië

Onze Reizen

Fly drive Sicilië

Sicilie Groepsreisen

Zeilvakantie Sicilië

Fietsvakantie Sicilië

Comments

  1. van der Net

    Iets wat je absoluut “moet” doen in Cefalu is een broodje ijs eten. Dit is een specialiteit uit de Palermitaanse regio, maar zeker iets uit Cefalu. Raar, maar wel genieten!

    Reply

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest