Erice – sfeervol stadje op Sicilië

Vanuit Trapani zie je het al liggen, hoog boven op een heuvel: Erice. Volgens de overleveringen is dit sfeervolle stadje ooit gesticht ter ere van Venus, godin van de vruchtbaarheid, de schoonheid en de liefde.

Nog altijd kun je er het Castello di Venere, het Kasteel van Venus, bezoeken, de oudste kern van Erice. In het kasteel vind je veel archeologische overblijfselen uit Erice, waaronder de oude Venustempel en de zogenaamde Venusput, waarin de godin zich zou hebben gebaad. Voor een fotogenieke Venus bezoek je ook de Giardini del Balio, waar de godin poseert in het water.

Schitterend uitzicht

Vanuit de Giardini del Balio heb je een schitterend uitzicht over het westen van Sicilië, met de zoutvlaktes, de zee en de Egadische eilanden die zich aftekenen tegen de horizon. Op heel heldere dagen kun je zelfs de eilanden Pantelleria en Ustica zien!

Aan de voet van het Castello di Venere schittert de Torretta Pepoli, het voormalige jachtverblijf van graaf Agostino Pepoli dat in de negentiende eeuw werd gebouwd. Rondom het Castello di Venere werden steeds meer huizen gebouwd, met ertussen smalle straatjes. Het is heerlijk om door deze viuzze, steegjes, te dwalen, liefst zonder plattegrond.

Spaanse wijk

Verdwalen kan immers niet in dit kleine stadje, terwijl je de mooiste dingen ontdekt als je gewoon je neus achterna loopt. Van katten die heerlijk liggen te zonnen tot door schitterende luiken gesierde ramen, van een bijzondere blik op een markante kerkkoepel die scherp afsteekt tegen de blauwe lucht tot de kleurrijke frazzate (kleedjes) en keramieken accessoires waar Erice zo beroemd om is.

Wandel zeker ook even naar het Quatiere Spagnolo, de Spaanse wijk, met een klein maar bijzonder leuk museum waarin de arti e mestieri di una volta, de traditionele ambachten en beroepen van weleer, worden uitgebeeld. Zo komt de geschiedenis van het westen van Sicilië op een leuke, begrijpelijke manier tot leven.

Tijdens een wandeling door Erice stuit je vanzelf op een van de ruim zestig (!) kerken die dit stadje rijk is, waaronder de San Giovanni Battista, de Sant’Orsola, de San Giuliano, de San Martino, de San Cataldo en de San Domenico.

Laat je vooral ook leiden door de zoete geur die zich meteen bij aankomst in je neus nestelt. Die geur leidt je vroeg of laat naar de pasticceria van Maria Grammatico (aan de Via Vittorio Emanuele), die hier de allerlekkerste koekjes maakt die je ooit hebt geproefd.

Drie tips voor wie Erice bezoekt

  • Je kunt Erice prima bereiken per auto of per bus, maar wie het stadje op een originele manier wil bezoeken, neemt de kabelbaan. Deze kabelbaan bestaat uit cabines in de vorm van een soort eieren, waar steeds acht mensen in kunnen. In circa 10 minuten overbrug je de 750 meter hoogte. Het vertrekstation van de kabelbaan (Stazione di Valle) bevindt zich aan de SP 31 richting Erice, op de kruising met de Via Capua. Meer informatie vind je op de website van de Funivia Erice.
  • Door de hoogte kan het in Erice kouder zijn dan in Trapani. Neem dus, ook ’s zomers, een sjaal of een vestje mee. Houd er ook rekening mee dat Erice, zeker in het voor- en najaar en in de winter, door de hoge ligging vaak in mist is gehuld. Dat is prachtig mysterieus, maar ook nét even frisser…
  • In september is een bezoek aan Erice extra bijzonder. Tijdens de Settimana Internazionale di Musica Medievale e Rinascimentale (een week die is gewijd aan muziek uit de middeleeuwen en de renaissance). In de prachtige setting van Erices kerken brengen tal van internationale muzikanten de mooiste muziek ten gehore.

Erice

Erice

Erice

Erice

Erice

Erice

Erice

Erice

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest