Bonte boerenkarren

De Palermitaanse Franco Bertolino is gespecialiseerd in kleurrijke carri, ofwel bonte boerenkarren. In zijn voormalige atelier maakte hij tientallen vrolijk beschilderde boerenkarren met gigantische kleurrijke wielen.

Neem een kijkje bij dit icoon van het eiland, maar wees gewaarschuwd: Franco is niet de meest vrolijke persoon en foto’s maken laat hij alleen toe tegen een vergoeding.

Waar vind je ze?

Franco’s bonte boerenkarrenverzameling vind je in Palermo aan de Salita Artale, een van de steegjes rondom de kathedraal. Buiten blijven staan kan hier ook, waar je onder toeziend oog van de glimlachende zon kunt kijken naar de meest mooie carri.

Ze zijn een van de vrolijkste uitingen van de Siciliaanse volkskunst die vooral in het binnenland rondom Palermo en op het westelijke gedeelte van het eiland vertegenwoordigd zijn. Spiek stiekem even in Franco’s voormalige atelier, dat trouwens nu meer op een museum lijkt en bewonder naast de carri ook de karakteristieke Vespa’s en Apes die door Franco versierd zijn met de kenmerkende motieven.

Ook in het museum

Meer carri bekijken? Ga dan naar het Museo del Carretto Siciliano, in Terrasini. De kleurrijke voorstellingen op de karren (vaak met Bijbelse figuren en middeleeuwse ridders) zijn hier in alle rust te bewonderen. De gemotoriseerde varianten, vrolijk beschilderde Vespa’s en Apes, hebben ook hier een mooi plekje weten te bemachtigen.

Bonte boerenkarren Sicilie

Bonte boerenkarren Sicilie

Bonte boerenkarren Sicilie

Bonte boerenkarren Sicilie

Bonte boerenkarren Sicilie

einen Kommentar hinterlassen

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert **

*

Facebook

Pinterest