De Giro d’Italia 2017, ook op Sardinië en Sicilië

- Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Op vrijdag 5 mei is het zover…de start van de Giro d’Italia. De 100e Giro start in Alghero op Sardinië! Na de eerste drie etappes vervolgt de race zich op Sicilië, waarna de roze karavaan zich via de voet van de Italiaanse laars naar het noorden verplaatst. Ruim 3 weken na het begin eindigt deze 100e editie op zondag 28 mei met een individuele tijdrit in Milaan.

Sardinië is voor de derde keer de gastheer voor de start van de Giro. In 1991 begon de ronde met een rit rond Olbia en in 2007 was er een ploegentijdrit op Caprera, een eilandje voor de kust van Sardinië.

 

porto-di-alghero Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Alghero

giro-d-italia-2017-alghero-olbia

Van Alghero naar Olbia

Startplaats Alghero heeft een merkwaardige geschiedenis achter de rug. Omdat de opstandige bevolking in 1372 door de koning van Aragon, die ook regeerde over Sardinië, werd gedeporteerd en vervangen door Catalanen, wordt de stad ook wel Klein-Barcelona genoemd. Veel straten hebben nog steeds een Italiaanse en een Catalaanse naam.
Vanuit Klein-Barcelona vertrekken de renners in noordoostelijke richting voor een etappe, die weliswaar nergens echt vlak is, maar ook geen hoge bergen kent. Het parcours volgt grotendeels de kustweg die de belangrijkste Sardijnse dorpen in het noorden van het eiland met elkaar verbindt. Het eindigt in Olbia.

Mocht u de start van de 100e Giro willen meemaken dan biedt Tururi Tours in en rondom Alghero vijf verschillende accommodaties. Van een kleine, sfeervolle B&B in het ‘centro storico’ tot een wine-resort in de wijngaarden vlakbij Alghero. Het vliegveld bevindt zich bij Alghero, zodat het makkelijk te bereiken is.

De Giro komt  tijdens de 1e etappe ook door Sorso, waar zich onze B&B Piazza San Pataleo bevindt. Stelt u eens voor….overnachten in een historisch pand en live bij de etappe in de straten van dit typisch Sardijnse dorp.

Bevindt u zich in één van onze drie accommodaties in Arzachena, kunt u ook getuigen zijn van deze race en uw favoriete wielrenners aanmoedigen langs het parcours. U kunt kiezen uit B&B Lu Pastruccialeddu, landgoed Stazzo Lu Ciaccaru of het Jaddhu Resort.

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

B&B Lu Pastruccialeddu

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Van Olbia naar Tortolì

De 2e etappe op zaterdag 6 mei voert over enkele toppen in het binnenland van Sardinië. Toch is het niet uitgesloten dat de 208 kilometer lange rit eindigt in een sprint. De laatste 50 kilometer gaan namelijk vooral bergafwaarts.

Vanuit Olbia, wat betreft aantal inwoners (60.000), vierde stad van Sardinië rijden de renners richting het zuiden. De weg loopt geleidelijk aan omhoog, totdat er na het bergdorpje Orune een flinke afdaling volgt. Eenmaal beneden volgt de klim naar Nuoro.

Na de afdaling begint de weg vanaf stuwmeer Lago del Cedrino weer omhoog te lopen richting de Genna Silana, een bergpas aan de oostkant van het eiland. Vanaf de bergpas, gelegen op 1.002 meter, gaat de weg in de laatste 50 kilometer bijna alleen nog maar naar beneden naar Tortolì.

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Lago del Cedrino

SGT-Rando_TalanaClimb Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Passo Genna Silana

Ook langs de route van deze 2e etappe bevinden zich accommodaties van Tururi Tours. Agriturismo Testone op de hoogvlakte van Sa Serra of agriturismo Guthiddai aan de voet van het Supramonte gebergte. Hotel Su Gologone gelegen tussen Nuoro en Oliena bij het Gennargentu gebergte – ook wel de Dolomieten van Sardinië genoemd- of agriturismo Canales in het woeste binnenland van Sardinië.

Vlakbij de finish in Tortolì ligt het charmante, landelijke hotel Abba ‘E Murta, 2 km van zee.

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Agriturismo Guthiddai

Van Torbolì naar Cagliari

In de loop van de geschiedenis heeft vertrekplaats van de 3e etappe op zondag 7 mei , de plaats Tortolì, regelmatig ongenode gasten over de vloer gehad. Carthagers, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Spanjaarden – allemaal veroverden ze het stadje. Ook nu zijn er dankzij de Giro weer vele nationaliteiten te vinden. Dit keer kan de bevolking gerust zijn: de renners verlaten hun ‘verovering’ na één nachtje slapen, om koers te zetten naar Cagliari.

Het parcours volgt, net als in de 1e etappe, de kustweg. Zodoende zijn er nauwelijks hoogteverschillen. De enige puist die het peloton tegenkomt is de Capo Boi, na 107 kilometer koers. In de straten van Cagliari, de hoofdstad van Sardinië, zullen de mannen onder elkaar gaan uitmaken wie er met de ritzege vandoor gaat.

KLM vliegt vanaf 22 april elke zaterdag rechtstreeks op Cagliari en vanaf 9 juli tot 3 september dagelijks. Beleef de Giro langs de route naar Cagliari of in de hoofdstad zelf, boek een vlucht op 6 mei en kies één van onze accommodaties in de omgeving. B&B Casa Camboni in San Vito of het kleinschalige hotel Rio Molas dichtbij Muravera. Vlakbij Cagliari bevindt zich Casa Anedda en midden in de hoofdstad in het historische centrum ligt B&B Kastrum.

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Casa Anedda

Cagliari - Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

 

Cagliari

SICILIE
Op maandag 8 mei verhuist de Giro d’Italia van Sardinië naar Sicilië waar de volgende dag op 9 mei de 4e etappe start vanuit de kustplaats Cefalù. In 180 kilometer voert het parcours naar Rifugio Sapienza, dat op 1.892 meter hoogte halverwege de top van de Etna ligt. Aankomst bergop dus, en wat voor één!

cefalu - Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Cefalù

tappa_dettagli_tecnici_altimetria_09 - Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Van Cefalù naar de Etna

Het peloton gaat via Santoe Stefano di Camastra richting het oosten. Na 57 kilometer begint de weg op te lopen en krijgen de renners de Portella Fermina Morta voor hun kiezen. De klim start in Acquedolci op zeeniveau en blijft stijgen tot 1.435 meter hoogte. Met een lengte van 31 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, waarbij uitschieters tot 13%, is dit een zware klim.

Na de top van de Portella Fermina Morta wordt het niet meer vlak. De afdaling is 25 kilometer en vervolgens gaat de weg op en neer richting de finale. Na 162 kilometer, in Nicolosi, overbrugt het parcours in 18 km 1.305 hoogtemeters, wat gelijk staat aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. De Etna is geen onbekende in de Giro. In 2011 werd de (nog actieve) vulkaan in de 9e etappe twee keer beklommen. Destijds was het lang onzeker of de rit kon doorgaan wegens een dreigende uitbarsting.

WATSON.JPG

Op weg naar de Etna

U kunt de start van de 4e etappe in het prachtige Cefalù meemaken vanuit één van onze 3 accommodaties die zich vlakbij dit meest bekende vissersdorpje van Sicilië bevinden. Namelijk B&B Lirma, Baglio Palamara en Abbazia Sant’Anastasia, een kleine juweel genesteld tussen de bergen en de zee.

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië
Abbazia Sant’Anastasia

Giroditalia-CARD5 - Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Van Pedara naar Messina

In de 5e etappe van de Giro d’Italia op woensdag 10 mei rijden de renners in 157 kilometer van Pedara naar Messina. Heuvels in het eerste deel, vlakke kustwegen in het tweede deel. Na de start in Pedara gaat de weg licht bergaf. Via Trecastagni rijden de renners naar de eerste klim van de dag, de Formazzo. De top ligt na 37 kilometer op een hoogte van 824 meter. De laatste 60 kilometer biedt het parcours prachtige vlakke wegen langs de kust. O.a langs het bekende Taormina. De finale zal in de straten zijn van Messina.

Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Taormina

- Giro d’Italia 2017, accommodaties op Sardinië en Sicilië

Messina

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in de omgeving van de 5 etappe… maar liefst 9 accommodaties! Met name ten zuiden van Taormina.

Na de 5e etappe van de Giro nemen de renners afscheid van ‘onze’ Italiaanse eilanden. Na drie dagen Sardinië en twee dagen koersen op Siciliaanse bodem wacht het vasteland.

Schroom niet om uw reis door ons te laten samenstellen. Bent u een fiets- of wielrenliefhebber zijn Sardinië en Sicilië dit jaar een uitgelezen kans om één van deze eilanden te bezoeken en een vakantie eraan vast te koppelen. Wij kunnen voor u ook de vlucht regelen en een huurauto (Fly & Drive).

Via deze link kunt u contact met ons opnemen. Laat ons uw voorkeuren weten en wij maken met plezier een reisvoorstel voor u klaar.

Lascia un commento

L’indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

*

Facebook

Pinterest